Dit zijn alle verstrengde maatregelen op een rijtje

Het Overlegcomité heeft deze voormiddag vervroegd samengezeten om de stilaan onhoudbare coronasituatie aan te pakken. Er werden opnieuw heel wat verstrengingen doorgevoerd.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf tijdens de persconferentie toe dat het kernkabinet en de experten een foute inschatting hadden gemaakt. «We moeten toegeven dat we verschalkt zijn door het veel besmettelijkere deltavirus en dat we vandaag geconfronteerd worden met een situatie die veel pessimistischer is dan het meest negatieve scenario dat de experten ons minder dan twee weken hadden getoond», klinkt het.

Krakend gezondheidszorgsysteem

De laatste dagen worden er gemiddeld tot wel 25.000 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is meer dan ooit, maar door de hoge vaccinatiegraad is een drama vermeden. «Anders zouden we in een absoluut dramatische situatie zitten. Maar we zien wel dat de druk in onze ziekenhuizen fors toeneemt. Ons gezondheidszorgsysteem begint echt begint te kraken. Het begint te wegen op ons zorgpersoneel, maar ook op patiënten die wachten op andere zorg. We zien ook dat onze huisartsen aan het bezwijken zijn onder een tsunami van mensen die zich moeten laten testen en dat ook daar de reguliere zorg dreigt in gevaar te komen. We moeten er nu alles aan doen om de coronabezetting van onze ziekenhuizen te doen dalen», aldus De Croo.

Om die reden werd beslist om de volgende verstrengingen door te voeren. Die gaan in vanaf morgen. Op 15 december volgt er een evaluatie.

Nachtleven

Discotheken en dancings moeten de deuren sluiten. Ook privéfeesten worden verboden, met uitzondering van trouwfeesten en begrafenissen. Daar geldt nog wel het CST en moet je een mondmasker dragen en afstand houden.

Horeca

Restaurants en cafés blijven open, maar er geldt een sluitingsuur van 23 uur. Ook mag er met maximum zes mensen aan een tafel gezeten worden, tenzij het om grotere gezinnen gaat. Ook nachtwinkels moeten de deuren sluiten om 23 uur.

Contacten

Er wordt geen maximum aantal contacten opgelegd, maar De Croo benadrukt wel dat iedereen verantwoordelijk moet omgaan met het aantal contacten dat je ziet. «Beperk je contacten. We gaan niet beslissen hoeveel mensen je thuis mag ontvangen. Mensen moeten hun verstand gebruiken. Als je mensen wil zien, doe je dat beter buiten. Dat is een stuk veiliger», klinkt het.

Evenementen

Evenementen die binnen doorgaan mogen vanaf maandag nog steeds, maar dan enkel zittend. Ook daar geldt het CST en de mondmaskerplicht.

Sport

Indoor sportactiviteiten blijven toegelaten, maar er mag geen publiek meer aanwezig zijn.

Vaccinatiecampagne

De derde prik, de zogenaamde boosterprik, zal sneller dan voorzien toegediend worden. Inmiddels werden er al 1.250.000 prikken gezet. «Zonder vaccins zou de situatie vandaag onhoudbaar zijn, met de vaccins hebben we al 30.000 ziekenhuisopnames vermeden», aldus De Croo.

Testcentra

Om de zorg te ontlasten, komen er ‘walk-in-testcentra’ waar je langs kan gaan om je te laten testen.