Donald Trump krijgt opnieuw toegang tot Instagram en Facebook

Sociale mediagigant Meta heeft vandaag aangekondigd dat de Amerikaanse oud-president binnenkort opnieuw toegang krijgt tot Instagram en Facebook. Twee jaar nadat Trump van de platformen werd geweerd zal Meta de ban op zijn profiel «in de komende weken» opheffen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Het publiek moet kunnen horen wat politici zeggen, zodat het weloverwogen keuzes kan maken», zei Nick Clegg, Meta’s hoofd internationale zaken, in een verklaring. Clegg benadrukte wel dat de in ere herstelde accounts «vangrails» krijgen om «herhaalde overtredingen te voorkomen». Wanneer Trump de regels van Meta overschrijdt, worden zijn berichten verwijderd. Afhankelijk van de «ernst van de overtreding» zal de Amerikaan een maand tot twee jaar kunnen worden geschorst.

Truth Social

Trump zei in een eerste reactie dat «geen enkele president van sociale media gebannen zou mogen worden». De voormalige Republikeinse leider werd voor twee jaar geschorst van onder andere Facebook nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd op 6 januari 2021. Facebook zei eerder dat Trump niet kon terugkeren totdat de risico’s voor de openbare veiligheid verdwenen waren.

De retoriek van Trump rond 6 januari leverde hem ook een permanente ban van zijn Twitteraccount op. Dat account werd op 19 november hersteld door de nieuwe eigenaar van het platform, Elon Musk. Trump heeft sindsdien nog niet getweet. De oud-president is momenteel alleen op sociale media actief via het door hemzelf opgerichte platform ‘Truth Social’.