Duurdere voeding «onvermijdelijk», zegt sector

Dat consumenten vandaag fors meer betalen voor hun voeding, was onvermijdelijk. Dat zegt Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. Het is nog maar de vraag of en wanneer de prijzen opnieuw kunnen zakken.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische inflatie bedraagt in januari 8,05 procent, vooral gestuwd door duurdere voeding. In een jaar tijd werden voedingsproducten bijna 16 procent duurder.

Inhaaloperatie

Een «inhaaloperatie», klinkt het bij Fevia. De kosten om voeding te maken zijn de voorbije twee jaar spectaculair gestegen. Zowel grondstoffen, energie, verpakkingen en vervoer werden aanzienlijk duurder en de lonen zijn enorm gestegen.

Voedingsbedrijven kregen die gestegen kosten te weinig en te laat doorgerekend aan de supermarkten. De laatste maanden stegen de winkelprijzen uiteindelijk wel, met vertraging.

Volgens de voedingsbedrijven is het evenwel koffiedik kijken of en wanneer de winkelprijzen opnieuw kunnen zakken. Internationale prognoses van onder meer de Wereldvoedselorganisatie FAO wijzen op prijzen van grondstoffen en energie die wellicht voor langere tijd op een hoog niveau zullen blijven.