Een bedrijf overnemen is ook ondernemen

Je hebt zin om te ondernemen en wil je eigen project lanceren, maar je hebt nog niet het idee gevonden om de stap van droom naar werkelijkheid te zetten? Wat als je, in plaats van je eigen bedrijf op te richten, er een zou overnemen? Er zijn immers genoeg Brusselse bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er zijn tal van redenen om een onderneming over te laten: de eigenaar gaat op pensioen, wil een nieuwe uitdaging aangaan of wil het bedrijf verkopen terwijl het nog winstgevend is. Maar bij gebrek aan overnemers verdwijnen elk jaar een aanzienlijk aantal nochtans bloeiende Brusselse bedrijven en dus ook heel wat jobs. Hoewel het overnemen van een bedrijf nog te weinig kandidaten verleidt, is het vaak een win-winoplossing.

Minder risico, meer inkomsten

De overname van een bestaand bedrijf biedt een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste hoef je niet van nul te beginnen: minder oprichtingsformaliteiten , een bedrijf dat al draait met producten of een concept, productiemiddelen en ervaren personeel , maar ook een klantenbestand en merkbekendheid om op voort te bouwen.

Bovendien levert de bestaande activiteit je als overnemer snel, of zelfs onmiddellijk, inkomsten op.

De perfecte match?

Laten we eerlijk zijn: een bedrijf overnemen, vergt ook veel energie. Het is dus van essentieel belang dat het bedrijf dat je wilt overnemen aansluit bij je skills, levensstijl en ambities. Eén ding is zeker: er zijn bedrijven over te nemen in alle sectoren, van alle groottes en voor alle profielen.

Benieuwd? Surf bijvoorbeeld naar www.zaaktekoop.brussels, een online platform voor de aan- en verkoop van kleine bedrijven in Brussel . Dit matchmaking-platform, ontwikkeld door de dienst 1819 van hub.brussels en Sowaccess , geeft je ook gratis een schat aan informatie en een lijst van partners die je kunnen bijstaan.

Overnemen in alle vertrouwen

Een zaak gevonden die je interesseert? Vraag dan zeker hulp van juridische en financiële adviseurs om de bedrijfssituatie te analyseren, een diagnose te maken van de kansen en risico's, en je te begeleiden bij de onderhandelingen.

In Brussel zijn er heel wat initiatieven en partners om je te steunen tijdens het soms complexe traject. Stap 1: Bel 1819. De adviseurs loodsen je stap voor stap door het proces en informeren je over de beschikbare financiering voor je project.

Meer weten over ondernemen?

Van 15 tot 19 november organiseert 1819.brussels een gratis week die volledig in het teken staat van het overdragen en overnemen van bedrijven : infosessies, workshops, individuele gesprekken met experts, webinars... Mis deze unieke kans niet om je te informeren, te laten inspireren en nuttige contacten te leggen!