Eerste huidige topvoetballer komt uit de kast

Voor het eerst heeft een huidige nog actieve topvoetballer zich geout als homoseksueel. Josh Cavallo, die uitkomt voor de Australische eersteklasser Adelaide United, liet op sociale media weten zich niet langer te willen schamen voor zijn geaardheid en klaar te zijn met zijn pogingen een dubbelleven te leiden.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Ik ben een voetballer en ik ben homoseksueel», onthulde de 21-jarige middenvelder van Adelaide United op sociale media. «Het dubbelleven dat ik tot nu toe leidde, was erg vermoeiend. Het heeft lang geduurd voor ik hier klaar voor was, maar ik ben heel gelukkig dat ik nu zover gekomen ben om dit te vertellen. Het enige wat ik wil is voetballen en zoals iedereen behandeld worden.» Cavallo noemt het «verbazingwekkend» dat hij momenteel de enige openlijk homoseksuele profvoetballer is. «Ik weet dat er andere spelers in stilte leven. Ik wil helpen dit te veranderen, en te laten zien dat iedereen welkom is in de voetbalwereld.»

(Lees verder onder de Tweets.)

Taboe

In tegenstelling tot in het vrouwenvoetbal heerst er in het mannenvoetbal nog een taboe op homoseksualiteit, en zijn de openlijk homoseksuele (ex-)voetballers er bijzonder schaars. Zij die in het verleden wel voor hun geaardheid uitkwamen, speelden vaak niet (meer) op topniveau of waren al op voetbalpensioen. Zo kwam de Duitser Thomas Hitzlsperger pas uit de kast toen hij al gestopt was met voetballen. In Australië was Andy Brennan de eerste speler uit de A-League die uit de kast kwam, maar hij deed dat pas toen hij op een lager niveau actief was.

Daarmee is Josh Cavallo op dit moment de enige actieve topvoetballer die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Uit angst voor de reacties van anderen stelde hij zijn coming out nochtans lang uit. «Ik vreesde de beledigingen en de grappen», klinkt het. De Australische belangenvereniging voor voetballers spreekt dan ook van een «geweldig moment voor Cavallo, voor de sport en de LBTQIA+-gemeenschap». Adelaide United, de club van Cavallo, hoopt dat «de weg nu geplaveid voor meer voetballers die hiermee zitten».