Eerste nationale actiedag tegen spoorlopen: «Focus ligt op jongeren»

De federale en lokale politie en Infrabel houden op vrijdag 29 oktober een eerste nationale actiedag tegen spoorlopen. «Niet toevallig op de laatste schooldag voor de herfstvakantie, want de focus van de eerste actiedag tegen spoorlopen ligt vooral op jongeren», meldt de federale politie.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

In 2020 kwamen 14 personen om het leven en raakten 11 personen zwaargewond bij het oversteken van een spoorweg of door te dicht bij de sporen te lopen, zo blijkt uit cijfers van Infrabel. De spoorwegpolitie van de federale politie zal daarom samen met lokale politiezones de hele dag door extra controles op spoorlopen uitvoeren in het hele land, zowel in stations als aan overwegen.

Preventief effect

Op de laatste schooldag voor de herfstvakantie ligt de klemtoon van de eerste nationale actiedag tegen spoorlopen vooral op jongeren, zegt de federale politie. «Zij reizen vaak met de trein naar school of in hun vrije tijd en het is dus belangrijk om de veiligheidsregels op een spoorwegdomein onder hun aandacht te brengen. Door de actie zo breed mogelijk aan te kondigen, hopen de politie en Infrabel op een preventief effect. Op spoorlopen of het oversteken van sporen wanneer dat niet mag, staan boetes die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.»