Eet de Belg plots minder verse groenten en fruit?

Groente- en fruitleverancier Greenyard heeft de laatste maanden minder verse groenten en fruit verkocht. Dat blijkt uit een kwartaalupdate van het Belgische beursgenoteerde bedrijf. Greenyard rapporteert enkel omzetcijfers na negen maanden, geen winstcijfers. Het boekjaar 2022/2023 loopt nog tot eind maart. De cijfers gaan dus over de periode april - december.

door
Belga
Leestijd 1 min.

In die periode heeft Greenyard zijn omzet op vergelijkbare basis met 7,2 procent opgekrikt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het komt uit op 3,382 miljard euro.

In het Fresh-segment - verse groenten en fruit - valt op dat de omzet groeit via prijsverhogingen, terwijl de verkochte volumes 2,5 procent lager uitkwamen.

Lagere koopkracht

Greenyard verwijst naar ramingen van de sectorfederatie Freshfel. Die schatte dat de gemiddelde Europese consumptie van verse groenten en fruit per persoon in 2022 met 10 procent zou dalen, onder meer door de lagere koopkracht.

Het bedrijf gaat ervan uit dat de volumes zich zullen herstellen, «gesteund door de trend dat consumenten op zoek zijn naar gezonde voeding».

In zijn Long Fresh-segment, met onder meer diepvriesgroenten, steeg het volume wel met 5,1 procent. Dat was een gevolg van de groeiende vraag naar betaalbare huismerkproducten, luidt het.