Erika Vlieghe voorspelt tot wanneer de coronapandemie zal duren

Jammer genoeg zijn we er nog niet. Het ‘normale leven’ wordt alweer uitgesteld door dat dekselse virus. Heel wat mensen vragen zich dan ook af wanneer we er volledig van af zijn. Virologe Erika Vlieghe probeert in Humo in de toekomst te kijken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De meeste Belgen zijn volledig gevaccineerd en toch stevenen we opnieuw af op strenge maatregelen die ons leven beperken. Welke verstrengingen dat zullen zijn, komen we morgen te weten, maar het feit dat het Overlegcomité vervroegd wordt, belooft weinig goeds.

Afhankelijk van mogelijke varianten

In een interview voor Humo doet virologe Erika Vlieghe alvast een poging om te voorspellen wanneer we opnieuw naar het ‘normale leven’ kunnen. «Het zal duren tot we weten hoe we het virus perfect kunnen managen en controleren, waardoor covid-19 steeds meer gaat lijken op een griepepidemie. Maar wanneer dat zal zijn, dat weten we nu natuurlijk nog niet. Dat hangt af van welke varianten er nog op ons afkomen en hoe sterk die zijn. Zal een nieuwe, nog straffere variant deze delta van de troon kunnen stoten? En wat met de duurzaamheid van de immuniteit die we door de vaccins hebben opgebouwd? We gaan stap voor stap vooruit, maar nog steeds half blind.»

Lente en zomer

«Het voorbije anderhalve jaar hebben we er alles aan gedaan om dat virus onder een grote stolp te houden, maar zodra die stolp een beetje werd opgetild, bleken alle inspanningen voor niets. De vaccinatie heeft intussen wel een grote laag immuniteit over het virus gelegd. We zijn dus optimistisch over de komende lente en zomer, maar we denken dat deze winter nog een worsteling zal zijn. Het wordt lastig om het de komende weken en maanden onder controle te houden», klinkt het.