Europa maakt ergste uitbraak vogelgriep ooit mee, zeggen Duitse onderzoekers

Europa maakt momenteel de ergste vogelgriepuitbraak ooit mee, zegt een Duits overheidsonderzoeksinstituut. «We maken momenteel de sterkste vogelgriepepidemie ooit door in Duitsland en Europa», aldus het Friedrich Loeffler Institute (FLI), het Duitse federale onderzoeksinstituut voor diergeneeskunde. Dagelijks worden nieuwe gevallen vastgesteld. Het gaat ook niet enkel om wilde vogels die getroffen zijn, aldus nog het FLI.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Er is geen einde in zicht. De getroffen landen gaan van Finland tot de Faeröer-eilanden en Ierland, van Rusland tot Portugal», aldus de onderzoekers. Daarnaast zijn er ook gevallen in Canada, India en Oost-Azië.

Niet alleen vogels

In Europa zijn tussen begin oktober en 29 december 675 besmettingen bij wilde vogels en 534 besmettingen bij pluimvee vastgesteld, zo blijkt uit data van het FLI. Er zijn ook bijkomende gevallen vastgesteld bij zoogdieren, zoals bij vossen in Nederland en Finland, grijze zeehonden in Zweden, gewone zeehonden in Duitsland en otters in Finland. In ons land geldt sinds midden november een ophokplicht, ook voor particulieren.