Ex-energieminister: «Kerncentrales langer openhouden wordt onvermijdelijk»

Het wordt volgens MR-Kamerlid Marie Christine Marghem onvermijdelijk twee kerncentrales langer open te houden dan tot de door de wet voorziene kernuitstap in 2025. Dat heeft ze donderdag herhaald op DH Radio.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Om in voldoende alternatieve productie te voorzien, is een capaciteitsvergoedingsmechanisme uitgedokterd, dat onder meer steun moet bieden bij de bouw van nieuwe gascentrales. In november wacht de regering-De Croo een belangrijke afspraak. Dan moet blijken of de bevoorrading van ons land gegarandeerd is. Bij onverwachte problemen kan de regering alsnog beslissen de twee jongste centrales - Doel 4 en Tihange 3 - open te houden.

Te laat gestart

«We hadden onmiddellijk van start moeten gaan», aldus voormalig energieminister Marghem. «Door te laat te starten, hebben we die ordentelijke uitstap gebruskeerd. We zullen verplicht zijn bepaalde reactoren open te houden, omwille van de bevoorradingszekerheid, maar ook omdat het belangrijk is over een energiemix te beschikken die steeds meer gedecarboniseerd is, en kernenergie is dan een oplossing.» (BIN, POL, NBA, LOD, GEJ, nl)