Federale regering knipt geslacht van identiteitskaart

De vermelding van het geslacht zal van de Belgische identiteitskaarten verdwijnen. Daarna moet de registratie van een non-binair geslacht mogelijk worden. Dat berichten de kranten van Mediahuis dinsdag.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

In 2019 vernietigde het Grondwettelijk Hof deels de transgenderwet van een jaar eerder, omdat die niet toeliet dat non-binaire personen - mensen die zich noch als man noch als vrouw identificeren - zich als dusdanig konden registreren. De federale regering nam zich bij haar aantreden voor die ongrondwettigheid te verhelpen, maar tot nu was onduidelijk hoe precies.

Een optie was om het geslacht weer te geven als ’x’ op de identiteitskaart. Maar uiteindelijk kiest de regering ervoor om de weergave van het geslacht op de identiteitskaart volledig te schrappen, blijkt uit de beleidsnota’s voor 2022 die de regering bij de Kamer heeft ingediend. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) hebben daarover samen een wetsontwerp klaar.

«Laatste technische aspecten»

Momenteel bekijkt Binnenlandse Zaken nog enkele technische aspecten, zoals de vraag in welke mate het schrappen van het geslacht reizen zou kunnen bemoeilijken en hoe de uitrol van de nieuwe kaarten moet gebeuren. «Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren», zegt Jessika Soors, de woordvoerder van Schlitz.