Flubot-virus duikt opnieuw op via valse sms’en

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en het Centrum voor Cybersecurity (CCB) waarschuwen voor het Flubot-virus dat opnieuw de ronde doet in België. In mei van dit jaar was het virus ook al actief onder het mom van valse sms’en van Bpost.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er circuleren opnieuw volop valse sms’en die zogezegd door pakjesdienst DHL zijn verstuurd. Als klanten op de link in de sms klikken, krijgen ze een nieuwe sms waarin wordt gevraagd om een app te downloaden. “Wie dat doet, installeert het virus op zijn eigen toestel, waarna het toegang kan krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals je wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst”, zegt CCB-woordvoerdster Katrien Eggers.

Als je de app hebt geïnstalleerd, dan kan je enkel nog bellen en sms’en ontvangen. Zelf sms’en sturen lukt niet meer. Om het Flubot-virus te verwijderen, moet je je toestel terugzetten naar de fabrieksinstelling. Let wel op: andere gedownloade apps op je gsm zullen hierdoor ook verwijderd worden. Een andere optie is om je smartphone te laten heropstarten via de veilige modus en direct erna de app die het virus bevat te verwijderen. Opgelichte slachtoffers veranderen best ook dan al hun wachtwoorden van hun accounts waarmee ze met hun gsm zijn ingelogd.

Duizenden slachtoffers

Sinds vorige week blokkeren Proximus, Telenet en Orange dagelijks meer dan twee miljoen valse sms’en per dag, maar toch zijn er sindsdien al 2.000 gsm-toestellen slachtoffer geworden van het virus. Het is niet de eerste keer dit jaar dat mobiele operatoren te maken hebben met grootschalige telecomvirussen. In mei dit jaar dook het Flubot-virus op via valse sms’en van Bpost. Toen zijn 9.000 gsm-toestellen besmet geraakt met het virus. In juni ging deze phishing-actie verder. Er circuleerden toen sms’en met een valse link voor een voicemailbericht.