«Geen enkele grootbank is volledig uit financiering steenkool gestapt»

De banken die actief zijn in België worden wel maatschappijbewuster, maar het gaat allemaal te traag en dan vooral bij de grootbanken. «Gerommel in de marge», zegt FairFin, een organisatie die de sociale en ecologische impact van het financieel systeem in kaart brengt.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In het rapport BankWijzer analyseert FairFin om de twee jaar het investeringsbeleid van banken voor thema’s als klimaatverandering, mensenrechten, belastingontduiking en corruptie.

Het goede nieuws is dat er bij alle banken lichte vooruitgang is, zegt FairFin, maar de organisatie is toch teleurgesteld in de grootbanken (ING, KBC, BNP Paribas, Belfius en Deutsche Bank). «Grootbanken blijven rommelen in de marge, terwijl dit een cruciaal moment is om belangrijke knopen door te hakken», vindt Jozef Vandermeulen van FairFin.

Mensenrechten en klimaat

Zo stelt de organisatie vast dat «geen enkele grootbank steenkoolbedrijven al volledig uitsluit in haar beleid of van plan is dat in de toekomst te doen voor andere fossiele brandstoffen». En er gaat volgens FairFin nog geld naar bedrijven die schadelijk zijn voor de natuur, die de mensenrechten schenden of die kinderarbeid gebruiken doordat het beleid van de bank «vaag en onvolledig is, of niet wordt toegepast op de toeleveringsketens van bedrijven».

De kleinere banken durven volgens FairFin wel knopen dooorhakken. «Vdk bank herzag zijn klimaatbeleid en sluit sinds kort alle fossiele brandstoffen uit, net als NewB en Triodos. Argenta sluit steenkool volledig uit en sluit fossiele brandstoffen uit in de portefeuille van zijn klanten», klinkt het.

Maar de grootbanken hebben meer geld in handen en hebben dus een grotere impact. FairFin ziet een rol voor de overheid. Zij kan de sector reguleren, en is bovendien aandeelhouder van BNP Paribas (deels) en Belfius (volledig). «Deze banken hangen onderaan de ranking, terwijl onze overheid er net voor zou moeten zorgen dat ze een voortrekkersrol spelen door ambitieus beleid te voeren», klinkt het.