Geen onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen

Er zal geen onderscheid worden gemaakt tussen kinderen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en kinderen die geen vaccin kregen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag benadrukt in De Afspraak op Canvas.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Hoge Gezondheidsraad gaf eerder die dag positief advies voor een vaccin voor kinderen van vijf tot en met elf jaar. Het zou gaan om een vrijwillige vaccinatie. Die zou bestaan uit twee prikken met een tussenperiode van drie weken. De eigenlijke beslissing is pas voor maandag, wanneer alle ministers van Gezondheid rond de tafel gaan zitten én ook het advies van het Bio-Ethisch Comité er is.

Meer dan ooit overtuigen

Minister Vandenbroucke onderstreepte dat deze campagne bij kinderen een goede voorbereiding vergt. De vrijwilligers in de vaccinatiecentra zijn sowieso al moe en bovendien moet nu «volle bak» worden gemobiliseerd voor de boostercampagne bij de volwassenen, legde hij uit. Al sluit Vandenbroucke niet uit dat beide campagnes voor een stuk gelijk zullen lopen.

Wat voor de Vooruit-minister vaststaat, is dat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen. Dit in tegenstelling tot volwassenen, die zonder volledige vaccinatie op grenzen botsen, bijvoorbeeld wanneer ze hun covid safe ticket moeten tonen om ergens toegang te krijgen.

Vandenbroucke beseft dat het overtuigen van kinderen, en de facto hun ouders, om zich te laten vaccineren, «een ander gesprek» is dan wanneer het gaat om volwassenen. «We zullen meer dan ooit met overtuiging moeten werken (...), maar ik denk dat kinderen en hun ouders dat aankunnen.»