Gemiddeld 4,5 kilogram minder afval per Limburger door invoering van nieuw type ophaling

Het geïntegreerde afvalinzamelsysteem Optimo, dat vorig jaar in Limburg werd uitgerold, is een succes. Dat blijkt uit de cijfers die Limburg.net vrijgaf. Uit metingen blijkt dat in de 33 Optimo-gemeenten de hoeveelheid huisvuil daalde met gemiddeld 4,95 procent of 4,5 kg per inwoner. Ook het aantal afgelegde kilometers en de daarbij horende uitstoot van uitlaatgassen ligt na het opstartjaar tussen de 15 en 22 procent lager.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op 1 januari 2022 schakelden 32 Limburgse gemeenten en Diest over naar het nieuwe afvalinzamelsysteem Optimo. Eén vrachtwagen haalt sindsdien verschillende afvalsoorten tegelijkertijd op die daarna in een nieuwe, automatische sorteerinstallatie in Beringen per afvalsoort gescheiden gescheiden en verwerkt worden.

Milieuvrendelijker en (iets) goedkoper

De resultaten variëren naar gelang het Optimo-programma dat in de gemeenten werd uitgerold. Gemiddeld zakt het aangeboden afval met 4,95 procent of 4,5 kilo per inwoner. In gemeenten die werken met Full Optimo (5 afvalsoorten in zakken, ook keukenafval en tuinafval) is er zelfs een daling van 5,47 procent. «Deze resultaten overtreffen onze voorzichtige verwachtingen», verduidelijkt Limburg.net voorzitter Luc Wouters. «Vooral in dit opstartjaar mikten we erop het restafvalcijfer gelijk te houden. Met 5,21 kg keukenafval per inwoner hebben we al een goed resultaat maar in de toekomst kan dit vermoedelijk nog beter. Keukenafval thuis verwerken door kippen te houden of te composteren blijft uiteraard het beste scenario. Keukenafval dat vroeger echter in de huisvuilzak verdween kan nu apart worden aangeboden waardoor er biogas van gemaakt wordt. Extra goed nieuws in tijden van energiecrisis.»

Omdat de verschillende afvalstromen in één ronde worden opgehaald leggen de ophaalwagens minder kilometers af, gebruiken ze minder brandstof en stoten ze ook minder schadelijke stoffen uit. In Full Optimo gebied ligt deze daling op 22 procent. Maar ook in Optimo Light gebied (3 zakken + aparte ophaling van gft in een container) ligt het verbruik 15 procent lager. In proefgemeenten Genk en Diepenbeek werd de gft-container ook vervangen door afvalzakken voor keukenafval en tuinafval. Door het wegvallen van die aparte gft-ronde, daalde het brandstofverbruik er met veertig prcent.

Het uitrollen van Optimo zorgde ook niet voor een duurdere afvalfactuur voor de burgers. «Optimo is een efficiënter systeem, het is milieuvriendelijker en de kostprijs voor de burgers verhoogt er niet door. Integendeel, in proefgemeenten Genk en Diepenbeek betalen gezinnen nu zelfs minder.