«Geweld tegen LGBTI+-personen neemt toe in Europa»

De ngo ILGA-Europe, waarbij ILGA staat voor International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Assosciation, heeft in 2022 een forse toename vastgesteld in het geweld tegen LGBTI+-personen in Europa en Centraal-Azië. Dat blijkt uit een rapport dat maandag werd verspreid.

door
Belga
Leestijd 1 min.

ILGA-Europe verzamelt meer dan 600 organisaties uit 54 landen in Europa en Centraal-Azië. Volgens de federatie was 2022 «het meest gewelddadige jaar voor LGBTI-personen in meer dan tien jaar tijd». Volgens ILGA-Europe zit het geweld in Frankrijk, Duitsland, Hongarije, IJsland, Ierland, Montenegro, Nederland, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Spanje, Zwitserland, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk in de lift.

Verspreiding van haatdiscours

Het geweld tegen homo’s, lesbiennes, transgenders, interseksuele en biseksuele personen is volgens de ngo ook intenser geworden. ILGA-Europe refereert in het jaarverslag onder meer aan een aanval op een gaybar in Oslo in juni waarbij een man het vuur opende op feestvierders. Daarbij vielen 2 doden en raakten 21 mensen gewond.

De organisatie stelt dat de geweldsdelicten het gevolg zijn van een «toenemende verspreiding van een haatdiscours», en roept «progressieve leiders op om efficiënte middelen te vinden om tegen die haat te strijden». «We zeggen al jaren dat haatdiscours in alle vormen zich vertaalt in fysiek geweld», aldus directrice Evelyne Paradis.