Google lanceert chatrobot Bard

Google rolt na het immense succes van ChatGPT zijn eigen chatrobot Bard uit. Sinds maandag krijgen enkele «vertrouwde testers» er toegang toe, in de komende weken zal hij «breder beschikbaar» worden voor het grote publiek. Dat heeft topman Sindar Pichai gezegd in een blogpost.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bard is gebaseerd op LaMDA, het taalmodel met artificiële intelligentie (AI) waar Google al jarenlang aan werkt. Het Amerikaanse internetconcern wil met de chatrobot «de wereldwijde kennis combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze grote taalmodellen», zegt Pichai. «Hij put informatie uit het web om frisse antwoorden van hoge kwaliteit te geven. Bard kan een bron zijn van creativiteit en een lanceerplatform voor nieuwsgierigheid.»

Sneller opschalen

In eerste instantie zal Bard draaien op een «lichtgewichtversie» van LaMDA. Die vergt minder computervermogen, waardoor Google de chatrobot sneller kan opschalen om meer gebruikers toe te laten en waardoor Bard meer feedback kan verwerken. Google belooft erop toe te zien dat de chatrobot «een hoge standaard wat betreft kwaliteit, veiligheid en onderbouwing» heeft.

De aankondiging van Google komt er na de enorme populariteit van ChatGPT. De door technologiereus Microsoft gesteunde Amerikaanse start-up OpenAI lanceerde die chatrobot met artificiële intelligentie eind november.

Google werkt naast LaMDA nog aan andere AI-projecten, waaronder taalmodel PaLM, afbeeldingengenerator Imagen en MusicLM, dat tekst omzet in muziek. Het internetbedrijf wil die toepassingen «binnenkort» integreren in zijn populaire zoekmachine. Dat alles moet gebruikers ook bij complexere vragen snel betere inzichten bieden.

Tot slot zal Google vanaf volgende maand ook tools ter beschikking stellen aan ontwikkelaars en bedrijven zodat zij makkelijker AI-toepassingen kunnen maken.