Greenpeace excuseert zich voor parachutist die toeschouwer verwondde op EK: «Niet alles verliep volgens plan»

Milieuorganisatie Greenpeace heeft zijn excuses aangeboden voor de protestactie in München vlak voor het begin van de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk. Een parachutist scheerde rakelings over het publiek en landde daarna op het veld. Eén persoon raakte gewond.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De milieuorganisatie Greenpeace heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor een opvallende actie die het had georganiseerd net voor de start van de EK-wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland. Een parachutist met een motor op zijn rug landde op het veld. Hij had een bal bij met daarop een tekst die opriep op een einde te maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen. De parachutist vloog dicht bij het publiek en bij de actie liep één toeschouwer verwondingen op.

«Technische storing»

Volgens Greenpeace was dat allemaal niet de bedoeling. «We verontschuldigen ons ervoor dat bij de Greenpeace-actie vanwege een technische storing een noodlanding gemaakt moest worden. Mensen werden daardoor in gevaar gebracht en een persoon zou gewond zijn geraakt», schrijft de Duitse tak van de organisatie op Twitter. «We hopen dat iedereen in orde is. Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne.»

Het was volgens Greenpeace de bedoeling dat de parachutist een bal op het veld van de Allianz Arena zou gooien en daarna weer zou wegvliegen. De actievoerder had een motor op zijn rug hangen. Toen hij het stadion binnen vloog, leek hij één van de kabels te raken die aan het dak hangen voor de aansturing van de ‘zwevende’ camera boven het veld. De parachutist raakte daardoor de controle enigszins kwijt en scheerde rakelings over het publiek.

Duitse spelers komen kijken

De man plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Enkele Duitse voetballers kwamen even kijken bij de ‘indringer’ hoe het ging. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst ‘Kick out oil!’. Greenpeace liet via Twitter weten dat het ging om een protest tegen Volkswagen, één van de sponsors van het EK.

Op tv was niets van het incident van te zien, maar toeschouwers in München deelden beelden via de sociale media. De actievoerder die op nogal gevaarlijke wijze het stadion was binnengevlogen, werd door enkele stewards afgevoerd.