Griepepidemie is officieel in het land, en dat is vroeg

Er is officieel een griepepidemie in ons land. Dat blijkt woensdag uit het wekelijks griepbulletin van gezondheidsinstituut Sciensano en wordt bevestigd door viroloog Marc Van Ranst.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vorige week werden voor het eerst deze winter de criteria voor een griepepidemie vervuld. Meer dan één op de vijf patiënten (22 procent) die bij een huisarts langsgingen voor griepachtige klachten, testte ook daadwerkelijk positief op influenza. Sciensano hanteert een drempel van 20 procent om over een griepepidemie te spreken.

Daarnaast lag de wekelijkse incidentie van huisartsconsultaties wegens bevestigde griepinfectie met 106 raadplegingen/100.000 inwoners boven de epidemische drempel van 53 raadplegingen per 100.000 inwoners. Daarmee is aan beide voorwaarden voldaan om over een epidemie te spreken.

Opmerkelijke timing

«Vooral de timing is opmerkelijk», stelt Van Ranst. «In 2020 situeerde de piek van de epidemie zich namelijk pas half februari.»

Over welke variant van het influenzavirus momenteel de ronde doet en in welke mate het vaccin daartegen beschermt, is het volgens Van Ranst momenteel nog veel te vroeg om een uitspraak te doen.