Heel Portugal en groot deel van Spanje kleuren rood: wat zijn de gevolgen?

Heel Portugal en het grootste deel van Spanje kleuren rood op de nieuwe kaart van het Europese centrum voor Ziektebestrijding ECDC. In Spanje kleuren enkel Galicië en Castilië-La Mancha nog oranje. De Belgische overheid neemt die kleurcodes over en dat heeft gevolgen voor terugkerende reizigers.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Het grootste deel van de rest van Europa blijft groen kleuren, al kleurt Luxemburg nu wel oranje. Grote delen van Nederland, Zweden, heel Ierland en enkele regio’s in Griekenland blijven oranje. Vooraleer ECDC een regio rood kleurt, moet die een incidentie hebben van 75 à 200 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken en een positiviteitsgraad van 4 procent of meer. Een regio wordt ook rood als de incidentie hoger is dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners maar lager dan 500.

Gevolgen voor reizigers

De wijziging van de kleurcodes kan vervelende gevolgen hebben voor terugkerende reizigers uit die gebieden. Wie terugkeert van een verblijf in een rode zone moet tien dagen in quarantaine en moet twee PCR-tests afleggen. Die quarantaine kan op de zevende dag afgebroken worden als een tweede PCR-test dan negatief blijkt. De overheid neemt de update van ECDC-kaart wel steeds pas over de eerstvolgende maandag na de ECDC-update, waarop de kleurcode vanaf woensdag geldt.

Andere vakantiebestemmingen, zoals Italië, Frankrijk en Duitsland, blijven volledig groen kleuren. Wie terugkeert uit een groen (of oranje) land moet zich bij terugkeer niet laten testen en ook niet in quarantaine. In ons land blijft Brussel het enige oranje landsdeel, Vlaanderen en Wallonië zijn groen.