Hoeveel extra bescherming biedt de boosterprik nu eigenlijk?

Wie gevaccineerd is, is nog steeds beschermd tegen het coronavirus, maar wel een stuk minder dan toen de prik gezet werd. Met de boosterprik zal die bescherming opnieuw stijgen. Viroloog Steven Van Gucht legt uit hoeveel precies.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De huidige vaccins bieden nog steeds bescherming tegen het coronavirus, maar een tijdje geleden bleek uit een Amerikaans onderzoek dat, bijvoorbeeld, de bescherming van het Pfizer-vaccin na 6 maanden daalde tot 50 procent, terwijl dat in het begin 95 procent was. Bovendien lijken de huidige vaccins minder bestand tegen de oprukkende omikronvariant.

Bemoedigende resultaten

Een boosterprik zou die bescherming wel weer opkrikken. «We weten dat die derde dosis een aanzienlijke bescherming geeft. Die verhoogt onze bescherming tot minstens 70 procent. Dat zijn bemoedigende resultaten. Hoe lang de booster bescherming geeft, is nog niet geweten», vertelde Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano.

Groeivoordeel

Van Gucht is tevens hoopvol over de evolutie van de cijfers, al houdt hij zijn hart vast voor omikron. «De coronacijfers evolueren gunstig. De dalende trend zet zich door en we verwachten een versnelling in de komende dagen. De druk op intensieve blijft hoog, maar neemt af. De maatregelen en de derde dosis hebben duidelijk een goede impact op de deltavariant. Het enige dat nog roet in het eten kan strooien, is de omikronvariant. Die heeft een groeivoordeel, wat grotendeels te maken heeft met het feit dat die beter in staat is om gedeeltelijk door onze immuniteit te komen. Hij wordt minder gehinderd door de antistoffen die we opgebouwd hebben», klinkt het.