Honderd miljoen kinderen meer in armoede door coronapandemie

De coronapandemie heeft volgens een studie van Unicef nog eens honderd miljoen kinderen in armoede gestort. Dat is in twee jaar tien% meer dan in 2019, meldt de VN-kinderorganisatie donderdag. Een dergelijke crisis heeft zich in de 75 jaar sinds de oprichting van Unicef niet voorgedaan.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Naarmate het aantal kinderen dat verhongert, niet naar school gaat, wordt misbruikt, in armoede leeft of gedwongen wordt te trouwen toeneemt, neemt het aantal kinderen af dat toegang heeft tot medische zorg, vaccins, voldoende voedsel en essentiële diensten», aldus Unicef-topvrouw Henrietta Fore. In het beste geval duurt het zeven tot acht jaar voor de achterstand op veel gebieden is ingehaald.

Kinderarbeid neemt toe

Tijdens de coronapandemie gingen soms tot 1,6 miljard kinderen niet naar school vanwege lockdowns. Bijna 80 procent van de lessen op school gingen vorig jaar niet door. Volgens de laatste schattingen zouden 160 miljoen minderjarigen moeten werken, een stijging van 8,4 miljoen in vier jaar. Eind 2022 bestaat het risico dat nog eens 9 miljoen minderjarigen in de kinderarbeid belanden, omdat ze moeten bijdragen aan het levensonderhoud van hun gezin. Tegen 2030 zouden bijkomend 10 miljoen meisjes vervroegd uitgehuwelijkt kunnen worden vanwege de armoede van hun families.

Zelfs vóór de pandemie hadden een miljard kinderen wereldwijd onvoldoende toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, voedsel, sanitaire voorzieningen of zuiver water.