«Huidige vaccins waarschijnlijk minder sterk tegen omikronvariant»

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat heeft de topman van vaccinfabrikant Moderna, Stéphane Bancel, verklaard in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe omikronvariant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. «We staan daar klaar voor», zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De nieuwe mutant van het coronavirus lijkt veel besmettelijker dan de deltavariant die veel EU-landen nu al voor grote problemen stelt. Bovendien zijn er volgens deskundigen aanwijzingen dat de beschikbare vaccins er minder vat op hebben.Volgens Bancel kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

«Er bestaat geen wereld, denk ik, waarin (de effectiviteit) op hetzelfde niveau ligt als bij de deltavariant», zegt hij in het interview. «Ik denk dat het om een wezenlijke daling zal gaan. Hoe groot die zal zijn, weet ik niet, want we moeten de data afwachten.»

Formules aanpassen

Als de vaccins inderdaad minder goed opgewassen zijn tegen de nieuwe variant is het aan de fabrikanten om hun formules aan te passen, zegt Cooke. Het EMA heeft, dankzij afgelopen jaar ingevoerde soepeler regels, minder tijd nodig om zo’n aangepast vaccin te beoordelen dan het oorspronkelijke middel.

«We denken dat we in staat kunnen zijn om ze goedgekeurd te hebben binnen drie tot vier maanden vanaf het moment dat ze aangepast worden», aldus Cooke. «Ik wil jullie verzekeren dat dit iets is waar we ons op hebben voorbereid.»