Huishoudproducten even schadelijk voor milieu als auto's

De chemicaliën in huishoudproducten als shampoo, zeep of schoonmaakproducten veroorzaken nagenoeg evenveel luchtvervuiling als auto's. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Colorado dat gepubliceerd is in het vakblad Science.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Boosdoeners zijn de vluchtige organische stoffen (VOC's), die in combinatie met zonlicht ozonvervuiling veroorzaken. Deze stoffen interageren ook met andere chemicaliën, waarbij fijn stof ontstaat dat schadelijk is voor de longen.

Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid VOC's die momenteel in de atmosfeer terechtkomt door het gebruik van huishoudproducten nagenoeg even groot als de vervuiling door transport. Dat is opmerkelijk, want het overgrote deel van ruwe olie gaat naar motorbrandstoffen en slechts een klein deel, zo'n 5%, naar chemicaliën die gebruikt worden in bijvoorbeeld deodorant, pesticiden of lijm.

Binnenshuis

Maar de auteur van de studie, Brian McDonald, wijst erop dat de transportsector de jongste jaren alsmaar "schoner" is geworden. Wetenschappers hadden de VOC-uitstoot uit huishoudproducten tot nu toe zwaar onderschat, terwijl ze de uitstoot door wagens dan weer bijna de helft hoger hadden ingeschat, klinkt het.

Bovendien worden de meeste van deze huishoudproducten binnenshuis gebruikt, wat de gezondheidsrisico's nog groter maakt. De onderzoekers menen dat er strengere regelgeving nodig is.

België

meer België

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight