Internationale gemeenschap roept op tot dialoog na staatsgreep in Soedan

De poging tot staatsgreep in Soedan en de arrestatie van burgerlijke leiders door het leger, leidt maandag tot heel wat ongerustheid bij de internationale gemeenschap. Er wordt opgeroepen tot dialoog en tot de vrijlating van de gevangengenomen ministers.

door
Redactie Onlien
Leestijd 1 min.

De VN-gezant voor Soedan, Volker Perthes, is «zeer verontrust over de berichten over een staatsgreep» in het land. Hij noemt de arrestaties van verschillende ministers «onaanvaardbaar». «Ik roep het leger op onmiddellijk de gevangengenomen personen vrij te laten», zo klinkt het.

Ook de Europese Commissie roept op tot een «snelle vrijlating» van de civiele leiders in de regering. De hoge vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, Josep Borrell, vraagt ook «om de Soedanese transitie weer op de rails te zetten».

Afspraken

In een mededeling van de Arabische Liga wordt dan weer opgeroepen tot dialoog. Er wordt aan «alle partijen» gevraagd om het akkoord te respecteren dat gesloten werd na de val van voormalig president Omar al-Bashir in april 2019. Daarin werden afspraken gemaakt over een machtsdeling in een overgangsbewind.

Ook de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Moussa Faki, vraagt in een mededeling om «de onmiddellijke hervatting van het overleg tussen burgers en militairen».

Tot slot waarschuwen de Verenigde Staten dat «elke verandering in de overgangsregering de Amerikaanse hulp in gevaar zou brengen». Een militaire machtsovername «gaat in tegen de grondwettelijke verklaring en tegen de democratische aspiraties van het Soedanese volk», schrijf de Amerikaanse gezant Jeffrey Feltman op Twitter.