Israëlisch ziekenhuis gaat effectiviteit vierde coronaprik onderzoeken

Een Israëlisch ziekenhuis gaat bij zijn eigen personeel een onderzoek starten naar de effectiviteit van een vierde coronaprik. Dat kondigt het maandag aan. Zowat 150 personeelsleden van het Shiba Ziekenhuis in de buurt van Tel Aviv krijgen vanaf maandag een vierde dosis van een vaccin. Ze kregen allemaal ten laatste op 20 augustus hun derde dosis.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«In deze studie gaan we het effect van de vierde dosis op de niveaus van antilichamen en de ziektepreventie onderzoeken en ook de veiligheid ervan bekijken», aldus het hoofd van het departement infectieziekten Gili Regev-Jochai. Volgens het ziekenhuis gaat het om de eerste studie van die soort ter wereld.

Sterke stijging

Israël kondigde vorige week aan over te gaan tot een vierde coronaprik voor zestigplussers, nu de erg besmettelijke omikronvariant zich snel verspreidt. Een expertenpanel van de overheid heeft aangeraden om ook zorgkundigen een vierde keer te vaccineren.

Israël heeft in november een vierde coronagolf achter zich gelaten. Het aantal gevallen stijgt echter weer en het land zet zich dan ook schrap voor een nieuwe sterke stijging door de omikronvariant.

60 procent van de Israëliërs is volledig gevaccineerd. Dat betekent dat zij drie dosissen hebben gekregen of binnen de zes maanden hun derde dosis zullen krijgen. 31 procent heeft geen enkele dosis gekregen.