Jaarlijks 189 miljoen slachtoffers van extreem weer

Sinds 1991 zijn elk jaar gemiddeld 189 miljoen mensen in ontwikkelingslanden slachtoffer geworden van extreem weer, stelt een rapport van de organisatie Loss & Damage Collaboration op maandag. Het rapport berekent ook dat de mondiale industrie voor fossiele brandstoffen tussen 2000 en 2019 zo’n 30 biljoen dollar (tevens 30 biljoen euro) winst maakte, terwijl in dezelfde periode de kosten van klimaatschade in 55 van de meest klimaatkwetsbare landen in de wereld opliepen tot 525 miljard dollar.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Met andere woorden: alleen al in de eerste helft van 2022 maakten zes grote fossiele brandstofbedrijven genoeg winst om alle klimaatschade wereldwijd te compenseren, concludeert het rapport van Loss & Damage Collaboration, dat wordt ondersteund door Oxfam Novib, ActionAid en CARE. Die zes brandstofbedrijven zouden dan bovendien nog steeds 70 miljard dollar aan winst overhouden.

Gebrek aan politieke wil

Het rapport stelt dat rijke landen de discussie over de economische schade van klimaatverandering nog altijd proberen te frustreren. «Het niet-compenseren door rijke landen van klimaatschade in ontwikkelingslanden toont het gebrek aan politieke wil», zegt Bertram Zagema, klimaatexpert van Oxfam Novib. «Het thema staat nu eindelijk op de agenda van de belangrijke VN-klimaattop die op 6 november start. Er moeten nu concrete afspraken over worden gemaakt. Het geld is er, maar degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis weigeren de rekening te betalen.»