Jeugdige klimaatmars trekt met 25.000 deelnemers door Brussel

De klimaatmars van de Klimaatcoalitie heeft volgens de politie 25.000 deelnemers gelokt. Eerder had de organisatie zelf het over zowat 30.000 aanwezigen, onder wie opvallend veel jongeren. De mars trok van Brussel-Noord via de Wetstraat naar het Jubelpark om opnieuw meer aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek, zeker in het licht van de huidige energiecrisis.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Met de coronacrisis hebben de Belgische overheden getoond hoe ze heel gecoördineerd en met de grote middelen een crisis kunnen bestrijden», zegt Zanna Vanrenterghem van de Klimaatcoalitie. «Dat is exact wat we ook verwachten voor de klimaatcrisis waarin we ons bevinden. Er gebeurt wel vanalles, maar het gaat te traag en versnipperd. Bovendien steekt de Vlaamse regering overal stokken in de wielen. Het kan niet dat een welvarend land als het onze zo op de rem staat.»

De Klimaatcoalitie vraagt onder meer een «massale investering» in renovatie en isolatie van woningen. «Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: we doen iets aan onze uitstoot, maar we zorgen er ook voor dat wie in precaire omstandigheden woont, veel beter kan leven», zegt Vanrenterghem. De coalitie vraagt nu een spoedige ontmoeting met premier Alexander De Croo.

Veel jongeren

De klimaatmars lokte opvallend veel jongeren. Bij de organiserende Klimaatcoalitie hoort dan ook een groot jeugdblok, waaronder de Vlaamse Jeugdraad en Youth for Climate. «De toekomst van onze jeugd staat op het spel», zegt Simon Sterck, die in beide jongerenorganisaties zetelt. De jongeren die enkele jaren geleden de aandacht trokken met spijbelacties en betogingen voor het klimaat hebben intussen versterking gekregen van een nieuwe generatie. «Er zijn destijds veel beloftes gevolgd op de jongerenacties, vanwege de politiek en bedrijven. Maar we zien die beloftes niet tot iets uitgroeien. Daarom blijven we op straat komen, omdat echte actie nodig is.»

«We zijn de voorbije jaren met verschillende crisissen geconfronteerd, maar de klimaatcrisis is het overkoepelende probleem daarvan», vindt hij. "Als we die aanpakken, pakken we ook gezondheids-, voedsel- en energiecrisissen aan.»

Meer ongelijkheid

Ook verschillende armoedeorganisaties namen deel aan de klimaatmars. Mensen in armoede zijn vaak het eerste slachtoffer van de klimaatverandering», zegt Heidi Degerickx van het Netwerk Tegen Armoede. «Kijk maar naar de overstromingen in Wallonië, en dat is nog maar het begin.» De armoedeorganisaties willen er voor waarschuwen dat de ongelijkheid alleen maar zal toenemen als de klimaatcrisis niet op de juiste manier wordt aangepakt. «Dat moet sociaal en rechtvaardig gebeuren», stelt Degerickx.