Kernkabinet overlegt vandaag over coronasituatie

Premier Alexander De Croo (Open Vld) roept vandaag het kernkabinet bijeen om de coronasituatie in ons land te bespreken. Onder meer een bredere mondmaskerplicht voor heel België in binnenruimtes zal daarbij worden besproken. Wat Vlaanderen betreft, hoopt minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) dat zorginstellingen binnenkort een Covid Safe Ticket aan bezoekers kunnen vragen.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Volgens de premier is het duidelijk dat de huidige coronacijfers nog niet toelaten om de federale fase af te bouwen. De Croo wil inzetten op «waakzaamheid en voorzichtigheid». Daarom zal vandaag op het kernkabinet, op basis van wetenschappelijke adviezen van onder meer het coronacommissariaat en expertengroep GEMS, een bredere federale sokkel met onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes worden besproken. De premier benadrukt dat er geen sprake is van sluiting van sectoren.

Net als in de overige Europese landen stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw. In tegenstelling tot de vorige besmettingsgolven, zijn wel al meer dan 8,5 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. De stijgende coronacurves betekenen wel dat we de komende weken en maanden «wat waakzamer en voorzichtiger zullen moeten zijn», zegt de woordvoerder. «Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer verslechtert en mensen meer binnen zitten.»

GEEN PANIEK

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft in het VTM Nieuws alvast opgeroepen om opnieuw een mondmasker te dragen. «Mensen moeten niet wachten op het kernkabinet», klinkt het.

Voor Vandenbroucke is het kernkabinet van vandaag geen «crisisoverleg, want er mag geen paniek zijn». «We moeten nu in actie schieten, aldus Vandenbroucke.

RUSTHUIZEN

Op het Vlaams niveau hoopt minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) dat het Vlaams Parlement woensdag het meerderheidsdecreet goedkeurt dat de mogelijkheid invoert voor zorginstellingen - woonzorgcentra, instellingen voor personen met een handicap en ziekenhuizen - om bezoekers een Covid Safe Ticket (CST) te vragen. Dat heeft hij in De Zevende Dag gezegd.

Wat het personeel betreft, wordt gewacht op de verplichte vaccinatie waar federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan werkt.