«Kernuitstap kan tegen beperkte kostprijs en CO2-impact»

Een kernuitstap in België kan «tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO2-impact». Dat staat te lezen in een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Uit de politiek komen gemengde reacties.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Over enkele weken beslist de federale regering normaal gezien of ze in 2025 definitief de stekker uit alle kerncentrales trekt. In een nieuw advies stelt een werkgroep binnen de HGR dat een kernuitstap in België kan «tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO2-impact.» Kernenergie zoals ze nu wordt opgewekt «voldoet niet aan de beginselen van duurzame ontwikkeling op ethisch, milieu- en gezondheidsvlak», vindt de HGR ook nog.

Energiemix

Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) helpt het advies om de discussie over de kernuitstap te objectiveren. «Uit de coronacrisis hebben we geleerd om inzichten van experten ernstig te nemen en een ‘evidence based-beleid’ te voeren.»

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van coalitiepartner MR, is het daar niet mee eens. «Het rapport van de HGR objectiveert helemaal niets», tweet hij. «Niemand zegt dat kernenergie risicoloos is. Maar ze is vandaag voor het klimaat wel een nuttige oplossing in de energiemix om de CO2-uitstoot te verminderen.»