«Kinesitherapie is noodzakelijk voor fysieke en mentale revalidatie van COVID-19»

Een onderzoek van de Rehabilitation Research Group aan de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel heeft aangetoond dat kinesitherapie voor COVID-19-patiënten een positief effect heeft op de longfunctie. Ze stellen zelfs dat de kinesitherapeut onmisbaar is en ook bijdraagt aan het mentale welzijn. Ook over langdurige COVID-19, de zogenaamde ‘long COVID-19’, is er meer duidelijkheid.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Tot dusver waren richtlijnen voor de kinesitherapeutische behandeling van COVID-19-patiënten vaak gebaseerd op vorige ervaringen bij patiënten met andere, gelijkaardige longaandoeningen. Intussen zijn er wel verschillende klinische studies rond het gebruik van kinesitherapie voor coronapatiënten, maar om tot algemene richtlijnen te komen zijn de onderzoekers van VUB en UZ Brussel vijftien bestaande studies in detail gaan bekijken.

Longfuctie verbetert

In deze studies werd kinesitherapie in verschillende vormen aan in totaal 1.341 COVID-19-patiënten aangeboden. De bestudeerde behandelingen bestaan onder meer uit het verbeteren van de longfunctie, het trainen van de ademhalingsspieren, het fitter worden, krachttrainingen of aerobe trainingen zoals wandelen. De conclusie is dat het verbeteren van de longfunctie in combinatie met aerobe of krachttrainingen noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd stellen ze ook een positieve psychosociale functie vast.

«Ondanks deze positieve resultaten is er wel nood aan meer onderzoek van hoge kwaliteit gericht op alle stadia van herstel na COVID-19, acute en chronische COVID-19, om gezondheidsmedewerkers te kunnen voorzien van duidelijke, op bewijs gebaseerde richtlijnen. Het is ook belangrijk om gepersonaliseerde benaderingen en interventies zoals voedingsoptimalisatie of psychologische ondersteuning te onderzoeken», zegt onderzoekleidster Emma De Keersmaecker (VUB).

Long covid

Het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel bracht ook de resultaten van onderzoek rond de langdurige COVID-19 naar buiten. Zeven op tien de patiënten die lijden aan «long COVID-19», en langdurig ziek zijn, vertonen namelijk een verhoogde gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel. Het onderzoek toont aan dat dit een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënten.

Voor een vijfde van de patiënten met landurige COVID-19 zijn de symptomen zo ingrijpend dat ze dagelijkse activiteiten zoals werk, huishouden, of vrijetijdsactiviteiten niet meer kunnen uitvoeren. De aanhoudende klachten bij deze mensen zijn talrijk: extreme vermoeidheid, kortademigheid, concentratiestoornissen, duizeligheid, pijn, angst of depressieve gedachten. De lijst aan klachten komt vaak voor bij patiënten die lijden aan een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld bij fibromyalgie en andere chronische pijnsyndromen.