"Koesterkoffer" is woord van het jaar

Vlaanderen heeft een woord van het jaar gekozen. De winnaar is ‘koesterkoffer' geworden, meldt Van Dale. ‘Framily' scoorde het beste bij de jongerentaal en ‘appongeluk' ging bij onze noorderburen met de titel lopen.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna 70.000 Vlamingen hebben op de website van woordenboekuitgever Van Dale hun woord van het jaar aangeduid. In Vlaanderen kon ‘koesterkoffer' rekenen op meer dan helft (55%) van de stemmen. Het woord laat daarmee ‘fipronilei' (9%) en ‘metoo-verhaal' (8%) ver achter zich.

«Een koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind», luidt de definitie van koesterkoffer. De valies werd ontwikkeld door de vzw Berrefonds en is een vervolg op de herinneringsdoos voor baby's. Die koffer bevat onder meer silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind, een canvas voor een hand- of voetafdruk en een buisje voor een haarlokje.

Sugerdaddy's zijn gewild

Daarnaast kon worden gestemd in vijf categorieën. ‘Framily' (de benaming voor vrienden die je zo goed kent dat het voelt alsof ze familie zijn) is het populairste woord binnen de jongerentaal, terwijl ‘sugardaddy' het hoogste schavotje wegkaapte onder lifestyle. ‘Magneetvissen', ‘sjoemelsigaret' en ‘alternatief feit' zijn de woorden van het jaar binnen de categorieën sport en amusement, economie en politiek.

Ook de Nederlanders kozen hun woord van het jaar. ‘Appongeluk' (een ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was) staat er op de eerste plaats, net als bij ons gevolgd door ‘fipronilei'. ‘regenboogtaal' (of genderneutrale taal) vervolledigt de top drie.

De voorgaande jaren werd de verkiezing voor het woord van het jaar in Vlaanderen gewonnen door ‘samsonseks' (2016), ‘kraamkost' (2015), ‘flitsmarathon' (2014) en ‘selfie' (2013).