Kogel is door de kerk: boosterprik voor wie vaccin Johnson & Johnson kreeg

Wie gevaccineerd is met het Johnson & Johnson-vaccin zal binnenkort een boosterprik krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist op de Interministeriële Conferentie (IMC). Die gaat ook een globale visie uitwerken over de derde prik, tweet Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beval gisteren al een extra vaccin aan voor Belgen die eenmalig gevaccineerd zijn met het vaccin van Johnson & Johnson, ook mensen jonger dan 65 jaar. De ministers volgen dat advies dus.

Globale visie

Het extra vaccin zou minimaal twee maanden na de eerste vaccinatie moeten worden toegediend. De HGR adviseert de boosterprik te geven met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. In ons land zijn zowat 363.000 mensen, onder wie 243.000 Vlamingen, gevaccineerd met J&J. Uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Science, blijkt dat het coronavaccin van Johnson & Johnson zes maanden na de eerste (en voorlopig enige) prik nog maar voor 13,1 procent beschermt tegen een besmetting met het coronavirus.

De IMC Volksgezondheid gaat ook een globale visie uitwerken over de derde prik. «Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken», tweet minister Beke. «Zo geven we de vaccinatiecentra de duidelijkheid die ze vragen.»