Kom op tegen Kanker trekt aan alarmbel voor kankerpatiënten en zorgverleners

Kom op tegen Kanker vreest dat kankerpatiënten en zorgpersoneel de dupe worden van de nieuwe coronagolf en slaakt nu een noodkreet. Coronapatiënten nemen steeds meer ziekenhuisbedden in, waardoor de zorg voor patiënten met kanker en andere aandoeningen uitgesteld wordt.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Door de vierde coronagolf worden geplande behandelingen en ingrepen opnieuw uitgesteld. Ook voor kankerpatiënten. Kom op tegen Kanker vindt dat een gevaarlijke situatie, want kanker stopt ook nu niet en alle patiënten hebben recht op de beste zorg.

Uitgeput zorgpersoneel

Bovendien wordt de druk op het zorgpersoneel erg groot. Zij zetten zich al 21 maanden onuitputtelijk in en zitten volledig op hun tandvlees. Maar ook na deze golf blijft de druk op het zorgpersoneel groot, want dan moeten ze de uitgestelde zorg nog toedienen. Kom op tegen Kanker vreest dat de uitgestelde zorg bovendien zal leiden tot zwaardere behandelingen.

Geïsoleerd

Daarnaast speelt een psychosociaal aspect. Kankerpatiënten hebben soms een lagere immuniteit en moeten extra voorzichtig zijn. «Zo kunnen ze geïsoleerd raken van hun vrienden en familie. Bovendien kan een klein deel van de kankerpatiënten zich om medische redenen niet laten vaccineren, wat de kans op een slechtere prognose doet toenemen en hun isolement nog vergroot», benadrukt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker.

Kom op tegen Kanker roept alle niet-gevaccineerden op om zich te laten vaccineren. Verder vraagt de organisatie iedereen om zich heel strikt aan de maatregelen te houden.