Komt er een nieuw Overlegcomité? «We kunnen binnen enkele uren samenzitten»

Als het moet, kunnen de ministers op heel korte termijn een nieuw Overlegcomité vastleggen om (eventueel) te verstrengen. Dat liet Jan Jambon weten op Radio 1. Hij benadrukte echter ook dat we de huidige maatregelen nog even tijd moeten geven.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vorige week vond er een Overlegcomité plaats en werden een aantal verstrengingen doorgevoerd als antwoord op de stijgende coronacijfers. De Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter vond die maatregelen kennelijk niet streng genoeg en besloot om de komende vier weken fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn te verbieden.

Afwachten

Vlaamse minister-president Jan Jambon heeft begrip voor die beslissing, maar vraagt om de huidige maatregelen toch nog even een kans te geven. «Het laatste Overlegcomité was nog maar een week geleden. Pas tien tot veertien dagen later zie je de effecten daarvan in de cijfers. De gouverneur van Oost-Vlaanderen neemt hier nu heel specifieke maatregelen. Strikt genomen is dat haar bevoegdheid, maar ik vraag me af of de cijfers in Oost-Vlaanderen dan zoveel slechter zijn dan elders... Ik roep eigenlijk op om de maatregelen die nationaal genomen zijn af te wachten», vertelde hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Overlegcomité

Hij benadrukt dat, indien nodig, een Overlegcomité heel snel georganiseerd kan worden. «Maar het is een feit: we wisten dat de cijfers nog verder gingen stijgen. We volgen dat dagelijks op en wanneer het noodzakelijk is, komt er natuurlijk een nieuwe Overlegcomité bij elkaar. We zijn daarin heel flexibel. Als het moet, kunnen wij binnen enkele uren bij elkaar komen. Maar nu moeten we even koelbloedig zijn. Ik zie ook dat er na het vorige Overlegcomité dingen spontaan worden afgelast, dat mensen spontaan een stuk voorzichtiger zijn», klinkt het.