Koning Charles III spreekt vanavond voor het eerst de natie toe

De Britse koning Charles III zal zijn landgenoten vrijdag om 18u lokale tijd (19u in Brussel) toespreken. Dat doet hij voor het eerst als koning, na het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth II donderdagnamiddag. Dat laat de voorzitter van het huis van Afgevaardigden Lindsay Hoyle vrijdag weten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Hoyle liet ook weten dat de herdenkingsplechtigheid die vrijdag in het parlement wordt gehouden, en nog tot 23u zal duren, tijdens de toespraak zal worden geschorst.

Koning Charles vertrok vrijdagmiddag vanuit Schotland per vliegtuig richting Londen. Het echtpaar arriveerde donderdag in Schotland nadat bekend was geworden dat het niet goed ging met koningin Elizabeth. De koningin overleed donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd. Naar verluidt waren alleen Charles en zijn zus prinses Anne op dat moment bij haar. Andere familieleden waren te laat om afscheid te nemen.

Zaterdag officieel koning

Charles III zal verder zaterdagochtend officieel uitgeroepen worden tot koning tijdens een vergadering van de toetredingsraad (Accession Counsil) in Londen. Dat meldt Buckingham Palace in een mededeling.

De raad zal om 10 uur lokale tijd (11 uur Belgische tijd) samenkomen in het paleis van Saint-James en de proclamatie zal een uur later voorgelezen worden vanop het balkon van die residentie. De dag nadien wordt die voorlezing herhaald op andere plaatsen, zoals Edinburgh, Cardiff en Belfast.