Krijgen we een witte kerst? «Kans dubbel zo groot als normaal»

Op 25 december 2010 lag er in Ukkel twintig centimeter sneeuw, en dat was meteen de laatste officiële witte kerst. Maar elf jaar na dat kerstsprookje komt daar misschien verandering in, want volgens de weerexperts van meteovista.be is de kans op een witte kerst dit jaar dubbel zo groot als normaal.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vorig jaar was het een week voor kerst al duidelijk dat we zeker niet mochten dromen van een witte kerst, maar nu mogen kerstfanaten nog blijven dromen. De kans op een sneeuwtapijt op 25 december is zeker niet onbestaande, al is de kans even groot dat we net een zachtere kerst dan normaal tegemoet gaan. Meteovista.be legt uit: «Alles heeft te maken met de grens tussen koude en zachte lucht. Die komt tijdens kerst mogelijk pal boven België te liggen. Een verschuiving van 100 kilometer kan al een verschil maken van 10 graden en regen, of 0 graden en sneeuwval. Het is dus met spanning afwachten tot de kerstdagen welk scenario uitkomt.»

Muts op en handschoenen aan

Witte kerst of niet, wat zeker is is dat we begin deze week al wel een voorproefje krijgen van de temperaturen die daarmee gepaard gaan. Dinsdagochtend wordt het namelijk koud, met hardnekkige mistbanken in Laag-België. ‘s Nachts kan het vriezen, dus het ochtendlandschap zal er alvast winters uitzien. Daarna breekt de zon door, maar blijft het met maxima tussen 0 en 2 graden wel gevoelig kouder. Woensdag brengt grotendeels hetzelfde weerbeeld. Vanaf donderdag neemt de kans op winterse neerslag toe.