Laagste maximumtemperatuur voor een 17de augustus ooit gemeten

Dinsdag werd in Ukkel de laagste maximumtemperatuur gemeten voor een 17e augustus. Het nieuwe laagterecord bedraagt 15,4°C. Het vorige record dateert van 1962, toen bedroeg de maximumtemperatuur in Ukkel 15,7°C. Dat tweet VRT-weerman Frank Deboosere. Het is echter nog niet de koudste zomerdag van dit jaar, voegt KMI-weerman David Dehenauw toe: op 22 juni was het in Ukkel 15°C.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op zijn site gaat Deboosere woensdag dieper in op de zowel de hoogste als de laagste maximum- en minimumtemperaturen. Uit de cijfers voor de voorbije jaren blijkt dat er veel meer hoogte- dan laagterecords worden opgetekend. «Duidelijk het effect van de klimaatopwarming», schrijft Deboosere.

Zeven keer hoogste maximumtemperatuur

Dit jaar alleen al waren er zeven dagen waarop een hoogste maximumtemperatuur werd opgetekend en vier dagen met een hoogste minimumtemperatuur. Daar staat tegenover dat er slechts één dag, dinsdag 17 augustus, was met een laagste maximumtemperatuur. Op geen enkele dag dit jaar werd al een laagste minimumtemperatuur geregistreerd.

Vanaf 2010 waren er 93 dagen met een dagrecord voor de hoogste maximumtemperatuur en 80 dagen met een hoogste minimumtemperatuur, tegenover 14 dagen met een laagste maximumtemperatuur en vier dagen met een laagste minimumtemperatuur.

Natste zomer

Dinsdag werd ook al duidelijk dat de weerkundige zomer van dit jaar de natste is sinds het begin van de metingen. De weerkundige zomer loopt nog tot eind deze maand, maar toch viel sinds begin juni in Ukkel al 365,5 mm neerslag. Dat is meer dan de 364,8 mm van 1992, het vorige record. De gemiddelde neerslaghoeveelheid in Ukkel tijdens de zomer bedraagt 225 mm.