Laatste rustplaats in de natuur? Nieuwe website vertelt alles wat je moet weten over natuurbegraafplaatsen

Vlaanderen telt momenteel zes natuurbegraafplekken. Er is een groeiende vraag naar een laatste rustplaats in de natuur. Om lokale besturen op weg te helpen naar hun eigen natuurbegraafplaats en ervoor te zorgen dat alle randvoorwaarden vervuld zijn, stellen Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos voor hen een informatiewebsite en -brochure ter beschikking. Dat meldt het kabinet van Demir.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Steeds meer mensen streven naar een laatste rustplaats in de natuur. Stoffelijke resten in de natuur begraven is echter wettelijk verboden. De natuurdoelstellingen primeren, en er moet rekening gehouden worden met de bepalingen in het natuur- en bosdecreet. «Naast het vergroenen van bestaande begraafplaatsen, kunnen lokale besturen ook door de realisatie volwaardige natuurbegraafplekken in onze natuur de laatste wens van veel mensen beantwoorden. Vanuit Natuur en Bos staan we hen met raad en daad bij», klinkt het.

Hier kan het al

In 2018 werd in Lanaken (Rekem) de eerste natuurbegraafplek gecreëerd. Vandaag zijn er ook in Zoersel, Beersel, Lier en Ternat, en de stad Gent heeft een natuurbegraafplek in de Vinderhoutse bossen gepland.

Voor de te volgen procedure bij de aanleg van een natuurbegraafplek, kunnen openbare besturen terecht op de informatiewebsite en -brochure.