Let op voor ‘voicemail-sms’ die virus op je smartphone zet

Er gaat opnieuw een sms rond die het Flubot-virus verspreidt op smartphones. Het bericht meldt een «New Voicemail», gevolgd door een link. Safeonweb, de overheidsinstelling voor cybersecurity, roept op om niet op de link te klikken.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Safeonweb, de overheidsinstantie die waakt over de cyberveiligheid in ons land, waarschuwt voor het Flubot-virus dat rondgaat op smartphones. Het programma wordt verspreid via een sms die lijkt aan te geven dat de gebruiker van de telefoon een nieuw voicemailbericht heeft. In werkelijkheid schuilt er achter de link in het bericht een digitaal virus.

Het Flubot-virus kwam vorige maand al op duizenden Belgische smartphones terecht via een sms die zogezegd van bpost kwam. Het gaat om een gevaarlijk virus dat veel schade aanricht en zich bovendien snel verspreidt naar de telefooncontacten van het slachtoffer.

Download app niet

Nu waarschuwt Safeonweb voor een kort bericht: «New Voicemail», gevolgd door een link. Wie op de link klikt, wordt gevraagd een app te downloaden. «Doe dit in geen geval», waarschuwt Safeonweb. «Er wordt dan een virus op je toestel geïnstalleerd dat toegang kan krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst.»

Wie de sms krijgt, kan alvorens hem te verwijderen wel een screenshot doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. De instelling zal de links in het bericht dan laten blokkeren.