Lokale politiezones dreigen met staking

Er dreigt tussen 1 december en 31 januari een staking bij de lokale politiezones in ons land. De politievakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, onder meer uit onvrede met het uitblijven van een beloofde loonsverhoging.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De aankondiging van het gemeenschappelijk vakbondsfront kan worden ingetrokken als de vakbonden vinden dat er bij de volgende onderhandelingen voldoende vooruitgang is geboekt. Nieuw overleg zou gepland staan op 17 november, al staat die datum nog niet helemaal vast.

KALENDER VAN ACTIES

Tussen nu en toekomstige onderhandelingen zullen de vakbonden alleszins al weigeren deel te nemen aan vergaderingen of werkgroepen, aldus Vincent Gilles van politievakbond VSOA. Het gemeenschappelijk front, dat bestaat uit ACOD, ACV, VSOA en NSPV, werkt ook aan een volledige kalender van acties voor de komende twee maanden. Vanaf komende maandag zou er elke dag een actie gepland worden, meldt Joery Dehaes (foto), vakbondssecretaris bij ACV Politie. Het zou zowel gaan om stiptheidsacties, zoals eind oktober op de luchthavens van Zaventem en Charleroi al het geval was, als om extra grondige verkeerscontroles. Ook manifestaties of acties, zoals het bezetten van wegen en kruispunten, sluit Dehaes niet uit.

BEZUINIGINGEN

De vakbonden eisen onder meer dat er werk gemaakt wordt van een beloofde loonsverhoging en dat de eindeloopbaanregeling wordt aangepast. Tot slot klagen de vakbonden ook bezuinigingen in de politiesector aan. Eerder was er ook al een stakingsaanzegging om agenten van de federale politie alvast tot 1 december de gelegenheid te geven om te staken om hun ongenoegen kenbaar te maken. Een aanvraag om die stakingsaanzegging voor de federale politie eveneens te verlengen tot 31 januari, is gisteren ook ingediend.