Meer vrouwen en meer kinderzitjes op de fiets in Brussel

Meer vrouwen zijn vorig jaar de fiets beginnen te gebruiken. Dat blijkt uit de tellingen en de kwalitatieve observaties van het Fietsobservatorium 2020 van vzw Pro Velo. Tegelijkertijd viel het op dat er steeds meer kinderzitjes verschijnen op de tweewielers.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Op vlak van populariteit voor de fiets was het een speciaal jaar vanwege de coronapandemie. Bij de eerste telling in januari 2020, toen België nog niet was getroffen door de gezondheidscrisis, werd tegenover 2019 een stijging van het aantal fietsers met 53% vastgesteld. Op het hoogtepunt van de beperkende maatregelen in mei 2020, zag het Fietsobservatorium dan weer een daling met 47%. Algemeen genomen wordt wel gesteld dat het aantal fietsers in Brussel opnieuw steeg in 2020.

Meer vrouwen

Uit verdere analyses van het Fietsobservatorium blijkt dat het aantal vrouwen op de fiets afgelopen jaar met 3,25% steeg. De vrouwen maken 39,3%van de getelde fietsers uit. Een andere vaststelling is dat 16% van de geobserveerde fietsen voorzieningen had om kinderen te vervoeren, en dat is een stijging met 4%. Het aantal elektrische fietsen tijdens de spitsuren nam met 7% toe.

«Het toont hopelijk aan dat fietsers zich veiliger voelen in Brussel. Daarnaast lijkt het er ook op dat iedereen een fiets vindt die bij hem of haar past, want we zien steeds meer bakfietsen, elektrische fietsen en meer vouwfietsen op onze wegen. Brussel is aan het veranderen en ook onze fietsers kiezen steeds meer voor diversiteit», stelt Brussels Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt.