Microsoft voegt ChatGPT «binnenkort» toe aan cloudplatform Azure

Microsoft wil de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT van het bedrijf OpenAI «binnenkort» toevoegen aan zijn cloudplatform Azure, zo heeft het Amerikaanse softwareconcern aangekondigd. Daarmee zet Microsoft duidelijk meer in op technologie met kunstmatige intelligentie (AI).

door
Belga
Leestijd 1 min.

ChatGPT baarde de afgelopen maanden veel opzien door op basis van kunstmatige intelligentie teksten te produceren die amper zijn te onderscheiden van door mensen geschreven teksten. De chatbot is in staat op een natuurlijke manier te antwoorden op vragen en verzoeken en beantwoordt vervolgvragen. Daarmee zou het ook een belangrijke concurrent kunnen worden van bijvoorbeeld de AI-toepassingen van Google.

‘Kunst’

Onlangs kwam al aan het licht dat Microsoft gesprekken voert over een nieuwe miljardeninvestering in OpenAI, dat in 2015 werd opgericht door Elon Musk en techinvesteerder Sam Altman. Het bedrag dat Microsoft in de onderneming zou willen steken kan oplopen tot 10 miljard dollar, lieten ingewijden weten. Microsoft investeerde in 2019 al 1 miljard dollar in OpenAI, waardoor het al een belang heeft in het bedrijf.

Door ChatGPT toe te voegen aan Azure krijgen cloudklanten van Microsoft niet alleen toegang tot de tekstgenerator van OpenAI, maar ook tot Dall-E. Dat programma maakt na een geschreven opdracht ‘kunst’ die bestaat uit samengevoegde afbeeldingen die op internet beschikbaar zijn.