MIDTERMS. Al meer dan 100 ‘election deniers’ verkozen, Trump spreekt opnieuw van verkiezingsfraude

In de Verenigde Staten zijn om middernacht Belgische tijd de eerste stembureaus gesloten in de oostelijke staten Kentucky en Indiana. Er zijn al enkele meldingen van technische problemen en stembureaus die langer openblijven omdat ze pas later de deuren konden openen. Amerikaanse media melden dat uit de eerste resultaten blijkt dat de voorspelde Republikeinse ‘rode’ golf voorlopig uitblijft, maar ook dat al meer dan honderd Republikeinen verkozen zijn die de resultaten van de verkiezing van 2020 verworpen hebben. De Republikeinen en Donald Trump roepen intussen op om resultaten aan te vechten.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ex-president Donald Trump en zijn medestanders verspreidden opnieuw verklaringen rond verkiezinsgfraude, na technische problemen met stemcomputers in bepaalde kiesbureaus. Kari Lake, een zeer rechtse vroegere televisiepresentatrice die kandidaat-gouverneur is in Arizona, liet optekenen dat overwegend progressieve kiesdistricten toevallig geen problemen hadden met stemcomputers.

Op zijn eigen sociale medium ’Truth Social’ riep Trump zijn aanhangers op zich niet neer te leggen bij de situatie. «Er komen berichten binnen uit Arizona dat de stemmachines niet goed werken in overwegend Republikeinse/conservatieve gebieden», schreef Trump, eraan toevoegend: «Alweer? De mensen zullen het niet pikken!!»

Technische problemen

Media berichtten onder meer over technische problemen met de stemcomputers in Maricopa County (Arizona), het meest bevolkte district waarin ook hoofdstad Phoenix ligt. Volgens vertantwoordelijke voor de stemming Bill Gates waren er problemen met ongeveer 20% van de 223 kiesbureaus. Wie niet kan stemmen krijgt een papieren kiesbiljet dat ook wordt meegeteld met de rest van de stemmen. Ook verzekerde Gates dat niemand met een geldig identiteitsbewijs werd weggestuurd in het kiesdistrict.

Ook in andere districten zijn er problemen vastgesteld, waardoor de kiesbureaus langer open blijven. Dat is bijvoorbeeld het geval in Bell County, Texas, Luzerne County, Pennsylvania en in drie bureaus in North Carolina. In Detroit, Michigan, waren er computerproblemen bij het controleren van de registratie van de kiezers.

‘Election deniers’

Vanaf middernacht Belgische tijd lopen eveneens de eerste resultaten binnen. Volgens The Washington Post zijn intussen al meer dan honderd Republikeinen verkozen die de resultaten van de verkiezingen van 2020 verworpen hebben. Onder hen ook verschillende Republikeinen die verantwoordelijk worden voor de organisatie van verkiezingen, meldt ook CNN.

Volgens de berekening van The Washington Post hebben al 110 kandidaten die de verkiezingsresultaten verwierpen hun verkiezing gewonnen, en staan er nog tientallen op kop in hun race.

De krant en de denktank Brookings hadden eerder ongeveer 300 Republikeinse kandidaten geïdentificeerd voor verschillende posten die de beschuldigingen van Trump deelden over de verkiezingsfraude en twijfel zaaiden over het verloop van de verkiezingen.

CNN meldt ook dat al zeker drie ’elections deniers’ verkozen werden als Secretary of State, in de staten Alabama, Indiana en South Dakota. Zij zijn in de VS de verantwoordelijke voor het verloop van de verkiezingen.