Moskou: «Zweedse versie van gedemilitariseerde staat is optie voor compromis»

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne spitsen zich momenteel toe op de neutraliteit van Oekraïne. Dat zegt het Kremlin woensdag. Op tafel ligt een neutraliteit naar Zweeds of Oostenrijks model, maar Oekraïne heeft dat inmiddels verworpen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Drie weken na de start van de Russische invasie van Oekraïne bespreken ligt het Oostenrijkse of Zweedse model van een gedemilitariseerde staat op de onderhandelingstafel, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. Volgens hem is dat een «optie voor een compromis».

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had eerder op televisiezender RBC gezegd dat de gesprekken moeilijk verlopen, maar dat er nog hoop is op een compromis. Hij vroeg om de onderhandelaars rustig hun werk te laten doen, zonder hysterie.

Maar de Oekraïense hoofdonderhandelaar Mykhailo Podoliak reageerde woensdag dat Kiev een «Zweedse of Oostenrijkse neutraliteit» verwerpt. Ook wil Kiev «absolute veiligheidsgaranties» tegenover Rusland. De ondertekenaars zouden zich moeten engageren om tussenbeide te komen aan de kant van Oekraïne in het geval van agressie.

«Oekraïne is momenteel rechtstreeks in oorlog met Rusland. Daarom kan er enkel een ’Oekraïens’ model zijn», zei Podoliak. Met de verwijzing naar een zogezegd voorstel van Kiev over neutraliteit naar Zweeds of Oostenrijks model probeert het regime in Moskou het initiatief van de onderhandelingen naar zich toe te trekken, klinkt het.

Constructieve gesprekken

De verkaringen komen er nu er sinds maandag weer onderhandeld wordt via videoverbinding. De gesprekken zijn constructiever geworden, aldus Ihor Zjovkva, raadgever van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, dinsdagavond aan het Oekraïense nieuwsagentschap Unian. Eerder op de dag had president Volodimir de Oekraïense Zelenski verklaard dat Oekraïne moet erkennen dat een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap NAVO niet haalbaar is.

Hoewel het diplomatieke overleg zijn gang gaat, blijven ondertussen de bombardementen in Kiev doorgaan.