Muziekvideo’s kijken op YouTube? In de toekomst moeten we misschien betalen

Google doet zijn uiterste best om steeds meer consumenten over te laten stappen naar YouTube Premium. De betaalde dienst van het videoplatform wordt vanaf volgende maand in Canada gepusht door muziekvideo’s betalend te maken. Of ze die dienst breed willen uitrollen over andere landen is nog onduidelijk.

door
Metronieuws.nl
Leestijd 2 min.

De aankondiging staat overigens niet op zichzelf, maar is onderdeel van een grootschalige wijziging in Canada.

Google is van plan om muziekvideo’s onderdeel te maken van het YouTube Music Premium-abonnement. Naast een videoplatform wordt YouTube ook een audioplatform. Naast het kijken van video’s kunnen gebruikers ook via dat abonnement on-demand luisteren, onbeperkt nummers overslaan en genieten van muziek zonder advertenties, vergelijkbaar met de streamingdienst die Spotify aanbiedt.

YouTube Music blijft verder wel toegankelijk voor mensen zonder abonnement. Ook voor deze doelgroep worden de kaarten geschud en kunnen gebruikers:

• Op de achtergrond naar muziek luisteren ;

• Persoonlijke afspeellijsten shuffelen ;

• Gebruikmaken van de juiste mixes tijdens activiteiten ;

• Miljoenen nummers en duizenden afspeellijsten ontdekken.

YouTube Music

YouTube Music is de streamingdienst van het videoplatform die het opneemt tegen Spotify, Apple Music en Deezer. Het is misschien wel de beste manier om muziek die je op YouTube vindt te beluisteren. Het geeft gebruikers toegang tot een groot aanbod met miljoenen liedjes en duizenden afspeellijsten. Net als eerder genoemde diensten kost Music je 9,99 euro per maand.

Het is op dit moment niet bekend of de wijziging uiteindelijk ook in ons land zal gelden, maar in Canada gaat de nieuwe regeling in ieder geval vanaf 3 november in. Google heeft in het land wel laten weten te mikken op een internationale uitrol, maar heeft er verder nog niet heel veel over gezegd. Het zou dus kunnen betekenen dat ook wij in de toekomst op YouTube niet gratis meer naar muziekvideo’s kunnen kijken.