Na nieuwe luchtaanval op Oekraïne: «Russische raketten vlogen door luchtruim Moldavië en Roemenië»

Twee Russische raketten zijn vrijdagochtend door het luchtruim van Moldavië en vervolgens dat van NAVO-lidstaat Roemenië gevlogen voor ze Oekraïne bereikten, zegt een Oekraïense topgeneraal. Roemenië ontkent dat er een projectiel in zijn luchtruim is binnengedrongen, Moldavië bevestigde het nieuws wel en heeft de Russische ambassadeur ontboden. Rusland lijkt een nieuw offensief gestart te zijn, en had het opnieuw gemunt op het energienetwerk van Oekraïne.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Twee projectielen afgevuurd vanuit de Zwarte Zee doorkruisten om ongeveer 08:33 GMT het Roemeense luchtruim alvorens het Oekraïense luchtruim binnen te dringen», zei de Oekraïense legercommandant Valery Zaloesjni in een verklaring. Het zou de eerste schending van het Roemeense luchtruim door Russische raketten zijn sinds Moskou is begonnen met zijn invasie in buurland Oekraïne.

Roemenië ontkent, Moldavië bevestigt

Roemenië heeft aangegeven dat het luchtverdedigingssysteem een projectiel heeft gedetecteerd dat vanaf een Russisch schip in de Zwarte Zee in de richting van Oekraïne werd afgevuurd. «Maar op geen enkel moment heeft het projectiel het Roemeense luchtruim betreden», zo laat het ministerie van Defensie.

Moldavië heeft aangegeven dat er wel degelijk een projectiel in zijn luchtruim was binnengedrongen. Het roept de Russische ambassadeur op het matje, zo meldt het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken. «De beslissing is een protest tegen de onaanvaardbare schending van ons luchtruim door een Russische raket», aldus een verklaring.

Rusland heeft nog niet gereageerd.

Aanval op energienetwerk

In verscheidene Oekraïense gebieden zijn vrijdagochtend weer Russische drone- en raketaanvallen uitgevoerd op het energienetwerk. De minister van Energie zegt dat het om zes regio’s gaat en dat er op sommige plekken dusdanig veel schade is dat de stroom moest worden uitgeschakeld.

De schade zou het grootst zijn in de regio’s Charkov, Zaporizja en Chmelnytsky. In de regio Charkov hebben de autoriteiten tien inslagen geregistreerd en in Zaporizja zeventien. In die laatste regio zou dat «het grootste aantal sinds het begin van de invasie» zijn. Bij een raketaanval op de energiefaciliteiten bij Kryvy Rih is een persoon gewond geraakt.

Kiev

Ook in Kiev en andere delen van Oekraïne was vrijdagochtend het luchtalarm te horen. De burgemeester van de hoofdstad zegt dat alle tien de raketten bij zijn stad uit de lucht konden worden geschoten door de luchtafweer en dat er dus geen schade is of gewonden zijn gerapporteerd.

Sinds de herfst bestookt Rusland regelmatig het Oekraïense energienetwerk met grootschalige beschietingen. Donderdag voerde Rusland de druk aan het front op met veel aanvallen in de Donbas-regio. Dat zou het begin kunnen zijn van een nieuw Russisch offensief.