«Niet-dringende zorg komt weer op de helling te staan»

Het staat vast dat sommige ziekenhuizen opnieuw niet-dringende zorg zullen moeten uitstellen. Dat zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de FOD Volksgezondheid. Intussen swingen de besmettingscijfers in het basisonderwijs de pan uit. Daarom wordt de mondmaskerplicht in het Vlaams onderwijs vanaf 8 november opnieuw ingevoerd voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, zo werd beslist op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijskoepels.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op dit moment liggen er 1.312 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 260 intensieve verzorging nodig hebben. Daarmee wordt opnieuw geflirt met de grens van 300 IZ-bedden die in fase 0, de waakfase, worden voorbehouden voor COVID-patiënten. Dat betekent dat er de komende weken opgeschaald moet worden naar fase 1A. Die houdt in dat 25% van de erkende IZ-capaciteit gereserveerd moet worden voor coronapatiënten, wat overeenkomt met 500 van de 2.000 beschikbare IZ-bedden.

Volgens Van der Auwera zien we momenteel de gevolgen van de versoepelingen die begin oktober van kracht gingen en lijkt het erop dat binnen twee à drie weken opnieuw meer dan 500 patiënten intensieve verzorging zullen nodig hebben. «Eens we in fase 1A zitten, en dus meer dan 300 bedden moeten voorbehouden voor COVID-patiënten, zal dat ook effect hebben op niet-dringende zorg. Die moet in sommige gevallen uitgesteld worden», klinkt het.

Mondmaskerplicht in vijfde en zesde leerjaar

Vooral in het lager onderwijs tiert het virus welig. Nog nooit waren er zo’n hoge besmettingscijfers in het basisonderwijs, waarschuwt Stefan Grielens, algemeen directeur van het Vrij CLB Netwerk. Daarom wordt vanaf 8 november, na de herfstvakantie, het mondmasker dragen in de klas opnieuw verplicht voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Dat is beslist op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijskoepels. In het secundair onderwijs verandert er niets. Op het vlak van testing moeten enkel symptomatische leerlingen nog getest worden.

Uitbreiding Covid Safe Ticket?

Om de opmars van het virus tegen te gaan kondigde het overlegcomité dinsdag een aantal nieuwe maatregelen aan. Het Covid Safe Ticket (CST) wordt verplicht in de horeca en de fitness en de mondmaskerplicht in publieke binnenruimtes wordt weer van kracht. Ook wordt telewerk opnieuw «sterk aangeraden». Het Vlaams Parlement buigt zich morgen over een uitbreiding van het CST en wacht nog op een advies van de Raad van State. Als er een decreet over het CST wordt gestemd, zal dat als basis dienen voor de invoering van de pas in de Vlaamse horeca en fitnesszaken en voor de mogelijke invoering van het CST in de woonzorgcentra.