Nieuwbouw is in één jaar tijd 37.000 euro duurder geworden

In een jaar tijd is een doorsnee eengezinswoning bouwen 37.000 euro duurder geworden, zo berekende Bouwunie volgens Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg woensdag. En er staan nog prijsstijgingen aan te komen, klinkt het bij de architecten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«In december 2021 kostte de bouw van een eengezinswoning gemiddeld 270.000 euro. Wil je vandaag diezelfde woning met dezelfde materialen bouwen, dan betaal je 307.000 euro», zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder bij Bouwunie. Hij ziet de kostprijs van nieuwbouw zo met een kleine 14% stijgen.

Architect Vincent Van Den Broecke vreest dat het daar niet bij zal blijven: «Vanaf 1 januari 2023 wordt het materiaal nog eens tot 30% duurder.» De reden daartoe hoeft niet te verbazen: stijgende energieprijzen en hoge loonkosten zijn de boosdoeners.

Anders wonen, anders bouwen

Volgens Van Den Broecke is er maar één oplossing om nieuwbouw betaalbaar te houden voor kandidaat-bouwers. «We moeten op een andere manier gaan bouwen, compacter gaan wonen en afstappen van materialen waarvan de productie te veel energie vergt», zegt hij.