Noodweer in België: crisisoverleg in Maaseik, overstromingen blijven mogelijk

In Maaseik is de toestand nog altijd kritiek op enkele plaatsen. De gemeentelijke fase is er van kracht en er is crisisoverleg aan de gang. Ook het leger en de Civiele Bescherming worden ingezet. «Het is nog altijd raadzaam om Maaseik even te verlaten. Een dijkbreuk is niet waarschijnlijk, maar kan nog altijd», zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld). In de stad namen lijkt het ergste dan weer achter de rug.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Maaseik

Experten verwachtten dat het water nog zou stijgen tot vrijdagmiddag. Mensen worden dan ook gevraagd om uit Maaseik weg te blijven. «Kom er niet winkelen, kom er niet werken - doe telewerk als dat kan - en kom even niet op bezoek», zegt Tollenaere.

De politie treedt op tegen mensen die zonder reden naar de Maas komen. «Ga alstublieft niet meer naar de Maas kijken. Ramptoeristen gaan onze hulp- en veiligheidsdiensten hinderen», aldus Tollenaere. «Mogelijk sluiten we straks ook een deel van de Ring van Maaseik af.» Het is nog altijd verstandig om de stad te verlaten tot de situatie uitklaart. Mensen die geëvacueerd zijn, mogen nog niet naar hun huizen, benadrukt Tollenaere.

Namen

Het peil van de Maas en de Samber is vrijdagochtend in de stad Namen aan het dalen. Het ergste lijkt achter de rug, zeggen de plaatselijke autoriteiten. De hulpverleningszone NAGE (Namen, Andenne, Gembloers, Eghezée) heeft de afgelopen 48 uur meer dan 1.000 interventies uitgevoerd, waarvan 80 dringende. Op sommige plaatsen, met name in de Naamse deelgemeenten Malonne, Wépion en La Plante, is de materiële schade aanzienlijk, maar er werden geen slachtoffers gemeld. Een aantal mensen moest ergens anders worden ondergebracht door de sociale nooddienst. De meeste wegen die donderdag gesloten waren, zijn weer open.

De gemeentelijke diensten worden gemobiliseerd voor pomp- en reinigingswerkzaamheden. Als gevolg van die werkzaamheden kan het leidingwaternet verzadigd raken, wat kan leiden tot een daling van de druk of een totaal gebrek aan druk. De gemeentelijke autoriteiten moedigen inwoners dan ook aan om andere waterbronnen te gebruiken, zoals zwembaden, putten en reservoirs. De stad zal ook containers plaatsen in de buurt van de meest getroffen gebieden, zodat het afval van de overstromingen daar kan worden gedeponeerd. De gemeentelijke crisiscel zal vrijdagnamiddag opnieuw bijeenkomen om de volgende stappen te bespreken.

Overstromingen mogelijk op Nete-, Benedenschelde-, Dijle- en Zenne- en Demerbekken

Hoewel de komende uren weinig tot geen neerslag verwacht wordt, kunnen niet-kritieke overstromingen zich voordoen op het Netebekken en het Benedenscheldebekken en zijn kritieke overstromingen niet uitgesloten op het Dijle- en Zennebekken en het Demerbekken. Die waterlopen bevinden zich in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Dat blijkt vrijdag uit de update van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).